Afrika is een fantastische reisbestemming met vele unieke spots, eeuwenoude cultuur en wonderschone natuurgebieden. Afrika kent dan ook vele gezichten. Toch zijn er veel wereldreizigers die dit bijzondere continent links laten liggen. Want, zo zeggen ze, er is in veel landen oorlog, terroristische organisaties zijn overal aanwezig en de kans op berovingen is te groot. Misschien begrijpelijk na alle negatieve nieuwsberichten die Afrika maar blijven achtervolgen. Toch is dit beeld niet altijd terecht. In veel Afrikaanse landen kan je de mooiste vakanties beleven, als je maar weet waar je moet zijn. Dus wil je wel naar Afrika maar weet je niet goed waar je naartoe kan? Wij nemen alle twijfel weg en presenteren de top 3 veiligste én onveiligste landen van Afrika.

Top 3 veilige landen in Afrika

Malawi

In het zuidoosten van Afrika ligt Malawi. Het land met zo’n 13 miljoen inwoners wordt omringd door Zambia, Tanzania en Mozambique en is de ideale plek voor een zeer relaxte en ontspannen vakantie. Lake Malawi is het grote kloppende hart van het land. Het wordt gezien als een van de mooiste meren ter wereld. Een boottocht over het kabbelende water is dan ook een absolute aanrader. Rondom het meer vind je groene heuvelachtige gebieden. Natuurlijk kan je ook terecht in verschillende nationale parken. Reis bijvoorbeeld eens af naar Nyika National Park en ga op zoek naar de magische Big Five. Uitrusten doe je het beste in een van de kustplaatsjes langs het meer zoals Nkhata Bay. Cocktailtje in de hand, een brandend zonnetje aan de blauwe hemel en een schitterende omgeving waaraan je je kan vergapen. Malawi laat je zien hoe rustig, veilig en onbekommerd Afrika kan zijn!

Malawi

Mauritius

In de Indische Oceaan ligt het beeldschone Afrikaanse eiland Mauritius. Ongeveer 850 km ten oosten van Madagaskar en 1800 km van het vasteland vandaan. Slecht 1,3 miljoen inwoners telt dit eiland. Geen Afrikaanse chaos hier of overrompelende drukte maar rustgevende stranden en een bijzondere onderwaterwereld. Duiken kan je hier als geen ander en – mocht het je ding zijn – de golfbanen op dit eiland zijn werelds. Mauritius kent een paar eilanden, zoals het gelijknamige Mauritius, Rodrigues, de Agalega-eilanden en de Cargados Carajos. Stuk voor stuk Afrikaanse beauties. Hoofdstad is Port Louis, een verwijzing naar de Franse koning Lodewijk XV. In Mauritius ben je helemaal op je plek als je voor een ontspannen vakantie komt met waanzinnige vergezichten over het eindeloze water van de Indische Oceaan.

Mauritius

Namibië

Namibië is misschien wel de grote onbekende in deze top 3. Dit land, dat ligt aan de zuidwestelijke kant van het continent, beschikt over onvoorstelbaar mooie scenery en authentiek Afrikaanse omgeving. Namibië blijft ver weg van alle onrust en biedt reizigers een prachtplek om rond te reizen én bij te komen. Bezoek eens de duizenden zeehonden bij Cape Cross of laat je bedwelmen door de verlaten landschappen bij Damaraland. Ook het Kaokoveld in het noordwesten is een prachtig natuurgebied dat Afrika in al haar schoonheid toont. Fish River Canyon is na de Grand Canyon de langste canyon ter wereld. En zo heeft Namibië wel meer verrassingen in petto voor de avontuurlijke wereldreiziger. Tijd om te ontdekken welke dat zijn!

Namibie

Top 3 gevaarlijke landen in Afrika

Centraal Afrikaanse Republiek

In het midden van het gigantische continent ligt de Centraal Afrikaanse Republiek. Als je ergens niet wilt zijn momenteel, is het in dit land dat grenst aan Tsjaad, Soedan, Zuid-Soedan, Congo-Kinshasa, Congo-Brazzaville en Kameroen. In de Republiek heerst al jaren een ogenschijnlijk onoplosbaar conflict dat door de vele etnische en religieuze groeperingen tot op het bot wordt uitgevochten. Het geweld dat hier gebruikt wordt is gewoonweg gruwelijk te noemen. De bevolking wordt geteisterd door gewapende milities en extreem gewelddadige rebellen. Honderdduizenden vluchtelingen zoeken dan ook dagelijks een uitweg in dit getraumatiseerde land. Hier wil je alleen maar naar toe als je denkt hulp te kunnen bieden via een van de vele mensenrechtenorganisaties. Anders heb je in dit gevaarlijke land niets te zoeken.

Centraal Afrikaanse Republiek

Mali

Ook in Mali is de situatie zeer bedreigend en levensgevaarlijk. Niet alleen woedt hier continu oorlog en dreigen vele Jihadisten met geweld en terreur, ook de levensgevaarlijke ebola-ziekte is hier alom aanwezig. Mali ligt ten zuiden van de Sahara in het noorden van Afrika en is een van de armste landen ter wereld. De spanningen lopen al jaren hoog op, net zoals de zinderende temperatuur. Er zijn hier wel degelijk Nederlanders aanwezig, alleen zijn die hier niet om te genieten van een welverdiende vakantie. De Nederlanders in Mali behoren tot de uitgezonden militairen die onderdeel zijn van de VN-missie in dit land. De burgeroorlog, het terrorisme, de erbarmelijke omstandigheden, de vele vluchtelingen en het gevaar van besmetting met ebola zijn één voor één redenen om dit land over te slaan bij het zoeken naar een geschikte reisbestemming.

Mali

Somalië

Somalië staat al jarenlang bovenaan het lijstje van gevaarlijkste landen in Afrika. De armoede en de vele rebellengroeperingen zorgen hier elke dag weer voor ondenkbaar trieste situaties. Iedereen kent inmiddels de beelden van duizenden en duizenden mensen die het land proberen te ontvluchten. Somalië ligt in de Hoorn van Afrika aan de oostkant van Afrika en grenst aan Djibouti, Ethiopië en Kenia. De hoofdstad is Mogadishu. De hongersnood zorgt in Somalië al jaren voor schrijnende situaties. Ook de vele burgeroorlogen hebben het hulpeloze land achtergelaten in een zware crisis. Een einde aan de vele conflicten lijkt vooralsnog een onvoorstelbaar scenario. Hier naartoe afreizen is momenteel en waarschijnlijk de komende maanden dan ook absoluut af te raden.

Somalie

Uiteraard zijn er nog een hoop andere Afrikaanse landen waar je wel, of juist absoluut niet heen moet willen. Weten waar je wel of juist niet naartoe kan afreizen? De website van de Rijksoverheid biedt altijd een actueel reisadvies voor alle landen ter wereld.

Foto’s:
Flickr – Hdptcar / Geezaweezer
Depositphotos.com / ikurucan / muha04

DELEN
Vorig artikelValentijnsdag | De meest romantische steden in Europa
Volgend artikelChili, het land van uitersten
Bungy jumpen in het Australische Cairns, 'keeping it weird' in Austin, Texas of een superlekkere Pad Thai scoren in het Thaise Chiang Mai. Reizen is zoveel meer dan snel een paar panoramashots maken in verre landen. De mensen zijn overal anders en gelukkig maar! Schrijver en wereldblogger Sander Spiering probeert je dichterbij de meest bijzondere plekjes op onze kleine aardkloot te brengen. Soms dichtbij huis in Europa en soms juist ver weg, ergens afgelegen op een bloedmooi eilandje in de Stille Oceaan. The world is yours, enjoy!

1 REACTIE

  1. Even over Mali. Een heel verhaal over oorlog en ebola. Alleen er is in Mali nooit ebola geweest. Ebola heerste in Guinee (het zuidelijke buurland van Mali), Liberia en Sierra Leone. Het kan zijn dat er een of twee gevallen van ebola in Mali zijn geweest. Dat was dan van reizigers die Guinee hadden bezocht en daar de besmetting opliepen. Nog steeds zijn er toeristen die Mali bezoeken. De hoofdstad Bamako en alles ten westen daarvan zijn veilig. Ook van Bamako naar het oosten tot de stad Segou is te doen. Er gaan ook nog wel toeristen verder richting Dogon-land, Djenné (de stad van de beroemde moskee) en Mopti. Timboektoe wordt door een enkele toerist per vliegtuig bezocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here