Wereldreizigers.nl
Home » Europa » Montenegro » Peaks of the Balkans Trail | Ultieme hike in Albanië en Montenegro

Peaks of the Balkans Trail | Ultieme hike in Albanië en Montenegro

Een bestemming die misschien niet als eerst in je opkomt, maar die je aan iedereen gaat aanraden als je er eenmaal geweest bent: De Balkan! En dan specifiek de Peaks of the Balkans Trail. Mijn vriend en ik twijfelden een beetje of wij dit (hike)avontuur wel zagen zitten, maar nadat een vriendin zó enthousiast terug kwam, besloten wij het avontuur ook aan te gaan!

Online vond ik weinig informatie en (praktische) tips over deze bestemming en de Peaks of the Balkans Trail. Ik vind het daarom erg leuk om meer over onze reis te vertellen, zodat ik hopelijk andere reizigers kan inspireren en op weg kan helpen!

Wij zijn in totaal 14 dagen op reis geweest. Hiervan hebben we in de eerste week een deel van de Peaks of the Balkans trail gelopen. We hebben de route in september gelopen, hadden heerlijk weer en geen last van sneeuw op de paden. In de tweede week hebben we vooral gerelaxt.

Lees ook: 5x leuke Balkan bestemmingen | Hot, hip en goedkoop!

Start van de reis

Dag 1 | Amsterdam – Tirana – Shkoder

Vanaf Schiphol vlogen we in 4 uur met AirSerbia naar Tirana in Albanië, met een overstap in Belgrado in Servië.

Eenmaal aangekomen op het vliegveld in Tirana, loop je naar buiten en staan de bussen richting het busstation al te wachten. Voor €2,50 p.p. rijd je in een half uurtje naar het busstation. Hier zijn wij overgestapt op de bus naar Shkodër, deze rijdt tot 18:00 uur. De busrit van Tirana naar Shkoder kost €2,90 p.p. en duurt ongeveer 2,5 uur.

Shkodër

In Shkodër sliepen wij één nacht in Hotel Bicaj (prijzen en beschikbaarheid hier). Verwacht geen luxe, maar wel een ruime kamer met gratis koffie, thee en water. De jongen van de receptie heeft ons heel goed geholpen met het regelen van de bus en ferry voor de volgende ochtend. 

Eten bij Peja Grill
Eten bij Peja Grill

Na een lange reisdag liepen we vanaf het hotel in ongeveer 10 minuten naar Peja Grill (locatie hier) voor ons diner. We hadden een hele tafel vol met heerlijk eten, bier, cola en hebben (inclusief fooi) maar €16,- hoeven afrekenen! 

Wij hebben ervoor gekozen om de volgende ochtend om 07:00 uur gelijk met de bus richting de ferry te gaan. Als je wat meer tijd hebt, zou ik zeker aanraden nog een nachtje extra in Shkodër te blijven. 

Dag 2 | Shkoder – Koman – Fierze – Valbona

De busrit van Shkodër naar Koman kost €6,- p.p. en duurt ongeveer 2 uur. Tussendoor maak je ook nog een stop om van het uitzicht te genieten.

Ter plekke koop je een kaartje om de ferry op te mogen. Er vertrekken 2 ferry’s om 09:00 uur van Koman naar Fierze. De eerste boot zat stampvol, dus besloten wij op de tweede boot te stappen. Een goede keus, aangezien op deze boot voldoende zitruimte over was. De tweede boot wacht netjes totdat de eerste boot uit het zicht is zodat je net zo’n adembenemend uitzicht hebt. De tocht kost €5,- p.p. en duurt 2,5 tot 3 uur.

Er wordt gezegd dat deze boottocht één van de mooiste boottochten ter wereld is. Wij vonden de tocht inderdaad indrukwekkend, met de mooie bergen om ons heen. 

Ferry naar Fierze
Ferry naar Fierze

Eenmaal aangekomen in Fierze stond er al een busje te wachten om ons samen met een aantal andere toeristen, voor €8,- p.p. mee te nemen naar Valbona. Wij hadden een onwijs aardig buschauffeur, die iedereen bij z’n eigen accommodatie afzetten en onderweg alvast wat tips gaf voor de hike richting Theth.

Lees ook: 10 Must sees in Albanië | Verborgen parels in een fascinerend land

Dag 3 | Valbona

In Valbona verbleven wij bij Bujtina Malaj (locatie hier). Een accommodatie met een onwijs mooi uitzicht waarbij je de route naar Theth al kunt zien. Bij Bujtina Malaj moesten wij slechts €25,- p.p. afrekenen inclusief diner en ontbijt.

Het uitzicht bij Bujtina Malaj
Het uitzicht bij Bujtina Malaj

Wij besloten onze rust te pakken, een beetje te socializen met andere gasten, spelletjes te spelen, lekker te eten en op tijd ons bed in te duiken om de volgende ochtend vol energie te starten aan de eerste hike!

Peaks of the Balkans Trail

Dag 4 | Valbona – Theth

Daar gingen we dan! We vonden het allebei stiekem toch wel spannend. Onze backpacks zaten vol met eten, ieder een waterzak mee, ieder een wandelstok en zo startten we aan de eerste hike.

Rood / witte strepen op de bomen | Peaks of the Balkans Trail
Rood / witte strepen op de bomen | Peaks of the Balkans Trail

Vanaf Bujtina Malaj kun je via een shortcut afdalen naar het begin van de route. Eenmaal daar staat de route goed aangegeven met rood/witte strepen, maar voor de zekerheid houden wij ook maps.me bij de hand.

Prachtig uitzicht | Peaks of the Balkans Trail
Prachtig uitzicht | Peaks of the Balkans Trail

Het is een adembenemende hike. De uitzichten zijn overal prachtig. Met een goede basisconditie is deze route prima te wandelen. Wij hebben beiden niet eens echte wandelschoenen aan gehad, ook al is het af en toe best even klimmen en klauteren.

Klimmen en kleuteren | Peaks of the Balkans Trail
Klimmen en kleuteren | Peaks of the Balkans Trail
In het bos | Peaks of the Balkans Trail
In het bos | Peaks of the Balkans Trail

Van Valbona naar Theth wandel je redelijk kort en steil omhoog. De route naar beneden was best lang… Omdat ik veel last had van mijn knie, ging het dalen helaas niet zo snel. Wij hebben deze route (16 km, 1000 hoogtemeters) in zo’n 8 uur gelopen. Met het dalen hebben wij dus extra veel pauzes genomen. Anders moet deze route ook in zo’n 7 uur lukken.

Alweer een mooi uitzicht | Peaks of the Balkans Trail
Alweer een mooi uitzicht | Peaks of the Balkans Trail
Peaks of the Balkans Trail
Peaks of the Balkans Trail

Toen we (eindelijk) aankwamen in Theth, moesten we een soort speurtocht doen om bij onze accommodatie te komen. Over hekjes heen, tussen de koeien door en over geïmproviseerde bruggetjes, kwamen we uiteindelijk bij Molla Guesthouse. Wauw! 

Dag 5 | Theth

Na de eerste hike besloten wij een rustdag in te plannen in Theth. Het guesthouse waar wij verbleven was zó fantastisch, dat wij het liefst de hele dag daar wilden chillen. Omdat we dat toch zonde vonden, zijn we even naar het dorpje gewandeld, bij het kerkje wezen kijken en lekker gaan lunchen. Verder hebben we deze dag echt lekker uitgerust en genoten van het uitzicht en de mega gastvrije mensen van Molla Guesthouse (beschikbaarheid en prijzen hier).

Molla Guesthouse | Peaks of the Balkans Trail
Molla Guesthouse | Peaks of the Balkans Trail
Molla Guesthouse | Peaks of the Balkans Trail
Molla Guesthouse | Peaks of the Balkans Trail

Het ontbijt en het diner zijn hier geweldig. Alles wordt vers gemaakt en de melk komt rechtstreeks van de koe die oma iedere dag nog zelf melkt. Wij waren met z’n tweeën €131,- kwijt voor 2 nachten, 2 keer een 3-gangendiner, bier, cola, wijn, vijgen, meloen etc… Hier moet je echt naartoe! Ik heb nog nooit zulke authentieke, gastvrije mensen meegemaakt.

Kerkje in Theth
Kerkje in Theth

Mooi bijkomend voordeel is dat dit guesthouse heel dichtbij de trail ligt. Op de kaart lijkt het alsof je om moet lopen, maar door de geïmproviseerde speurtocht ben je via de shortcut zo op de trail!

Pad naar Molla Guesthouse
Pad naar Molla Guesthouse
Wandelen in Theth
Wandelen in Theth
Uitzicht vanuit Molla Guesthouse
Uitzicht vanuit Molla Guesthouse

Dag 6 | Theth – Vusanje

Op dag 6 begonnen we aan ons tweede deel van de trail: van Theth naar Vusanje. Van Albanië de grens over naar Montenegro.

Wat was ik blij dat we dit deel van de trail in deze richting liepen. Het eerste deel was onwijs steil omhoog over allemaal losse stenen en gruis. Op sommige stukken durfde ik echt niet naast me te kijken, omdat het zo diep naar beneden was. Ook waren we een poosje bang dat we verkeerd waren gelopen maar toen we stug door bleven lopen, pakte maps.me uiteindelijk (gelukkig!) de route weer. We hebben een aantal keer gedacht “dit kan toch geen pad zijn?!” maar toch bleek het iedere keer goed te gaan.

Een zeer uitdagend stuk over losse stenen en gruis
Een zeer uitdagend stuk over losse stenen en gruis
Het steile stuk omhoog tijdens de hike
Het steile stuk omhoog tijdens de hike

Als je het steile stuk omhoog hebt gehad, kom je het ene mooie uitzichtpunt na het andere tegen. Echt prachtige, weidse uitzichten. Het dalen gaat erg geleidelijk en daarom vond ik het een erg prettige route om (in deze richting) te lopen.

Peaks of the Balkans Trail
Peaks of the Balkans Trail
Peaks of the Balkans Trail
Peaks of the Balkans Trail
Peaks of the Balkans Trail
Peaks of the Balkans Trail

Uiteindelijk hebben we dit deel van de trail (22 km, 1100 hoogtemeters) in 9,5 uur gelopen.

Eenmaal aangekomen in Vusanje konden we bij ons guesthouse diner krijgen en konden we lekker uitrusten van de prachtige hike. We sliepen in Guesthouse Ulaj (beschikbaarheid en prijzen hier) en moesten bij elkaar €50,- afrekenen voor de overnachting, een diner, bier en het ontbijt.

Guesthouse Ulaj | Peaks of the Balkans Trail
Guesthouse Ulaj | Peaks of the Balkans Trail

Lees ook: 4 redenen om verliefd te worden op Montenegro

Dag 7 | Vusanje – Gusinje – Grebaja valley

Op dag 7 gingen we van Vusanje via Gusinje richting de Grbaja Valley. Je kunt via je accommodatie een taxi regelen die je er in een krap half uurtje naartoe rijdt. Wij besloten echter weer om de benenwagen te nemen, want wat is nou 12 km wandelen over een vlakke weg na alle kilometers en hoogtemeters van de voorgaande dagen? Om eerlijk te zijn een saai stuk, waar we 3 uur over deden. Leuke dagbesteding, maar ik zou toch een taxi aanraden. Om het nationale park in te mogen, betaal je €1,- p.p. per dag.

Omdat we vroeg waren vertrokken, moesten we nog heel even wachten tot we ons hutje in konden. Om de tijd te doden hebben we voor €15,- met z’n tweeën geluncht bij Eko Katun (naast Katun Maja de enige plek waar je hier kunt lunchen en/of dineren).

Katun Maja Karanfil
Katun Maja Karanfil
Guesthouse Ulaj
Guesthouse Ulaj

Wij verbleven in Katun maja karanfil (prijzen en beschikbaarheid hier) en betaalden hier €74,- voor 2 personen voor 2 nachten incl. ontbijt. Diner is hier ook mogelijk voor zo’n €13,-.

Dag 8 | Grebaja valley

Dit was mijn favoriete deel van deze reis. We hielden op maps.me de route naar ‘nice view under lonely tree’ aan. Ook hier weer dachten we meerdere keren dat we niet goed gingen, omdat je totaal geen pad zag en gewoon tussen gras en rotsblokken door moest… Toch bleken we iedere keer gewoon nog op de route te zitten. 

Uitzicht over Kosovo, Montenegro, Albanië
Uitzicht over Kosovo, Montenegro, Albanië
Peaks of the Balkans Trail
Peaks of the Balkans Trail
Peaks of the Balkans Trail
Peaks of the Balkans Trail

Sommige stukken waren recht omhoog en steil omlaag en met de diepe afgrond naast ons, heb ik best wat angstige momenten beleefd. Het was klauteren met handen en voeten en ik ben nog nooit zo blij geweest met de wandelstokken die we vooraf al van een vriendin hadden geleend. 

Peaks of the Balkans Trail
Peaks of the Balkans Trail
Prachtige uitzichten over Montenegro, Albanië en Kosovo | Peaks of the Balkans Trail
Prachtige uitzichten over Montenegro, Albanië en Kosovo | Peaks of the Balkans Trail

Maar… ook al lijkt het eng en ben je geneigd weer om te keren: loop door! De uitzichten die je uiteindelijk krijgt, zijn adembenemend mooi. Je kijkt over Montenegro, Albanië en Kosovo heen. Zonder twijfel één van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest. Het was het klimmen en klauteren dan ook dubbel en dwars waard!

Nagenieten in Montenegro

Dag 9 | Ulcinj

Na een aantal dagen pittige hikes, besloten wij de vakantie af te sluiten met nog een weekje chillen!

We zijn door de eigenaar van Katun Maja naar het vliegveld van Podgorica gebracht om hier onze huurauto op te halen. De snelste weg was om door Albanië te rijden waardoor we meerdere keren gecontroleerd werden door de douane. Dit liep (dankzij de chauffeur) super soepel.

Vanuit Podgorica reden we door naar Ulcinj in het zuiden van Montenegro. Omdat we ruim de tijd hadden besloten we een route door de bergen te kiezen i.p.v. de gebruikelijke (snelle) weg. Binnen 2 uur waren we van Podgorica in Ulcinj.

Hier verbleven we voor €188,- 3 nachten bij Holiday park olive tree (prijzen en beschikbaarheid hier). Ook weer een super fijne plek met een eigen hutje tussen de olijfbomen, een prachtig uitzicht, een heerlijk zwembad en fantastisch ontbijt.

Holiday Park Olive Tree | Peaks of the Balkans Trail
Holiday Park Olive Tree | Peaks of the Balkans Trail
Holiday Park Olive Tree | Peaks of the Balkans Trail
Holiday Park Olive Tree | Peaks of the Balkans Trail

Je kunt dagelijks doorgeven of je bij hen wil dineren voor €15,- p.p. en dat is een absolute aanrader! Wij hebben dit echter maar één keer gedaan omdat in de buurt ook zoveel leuke restaurantjes te vinden zijn!

Zo kun je bij Fisherman Hari een mega fish platter eten met z’n tweeën voor €45,- en kun je bij Rigo terecht voor heerlijke koffie en cocktails.

Dag 10 | Ulcinj

Op dag 10 besloten we het centrum van Ulcinj nog wat meer te verkennen en even lekker op het strand te chillen. Wij zijn eerst naar het strand in het centrum geweest, dit vonden we toch iets te druk dus we besloten daarna door te rijden naar een ander afgelegen strandje, veel meer ons ding!

Restaurant Higo met zonsondergang
Restaurant Higo met zonsondergang

Online had ik ondertussen restaurant Higo (locatie hier) gevonden en gereserveerd voor de avond. Wat een fantastische plek! Je zit onwijs mooi tussen de bomen met uitzicht op de zee met ondergaande zon (ga dus op tijd zodat je dit moment kunt meepikken). Aan het eind van de avond moesten we met z’n tweeën totaal €85,- afrekenen. Wat ons betreft een schijntje als je weet hoe geweldig lekker we daar 3 gangen voor gegeten hebben inclusief cocktails.

Dag 11 | Budva – Kotor

Omdat een bezoek aan Kotor niet mag missen op je reis naar Montenegro, zijn wij via Budva richting Kotor gereden.

Budva vonden we niet heel bijzonder… Het oude centrum is best leuk om even rond te lopen. Het strand is vooral druk en toeristisch met veel strandtenten naast elkaar. Bij Beachclub Coco dronken we een cocktail en bestelden er een (mega!) platter bij. We moesten €29,- afrekenen. Voor Montenegrijnse begrippen best prijzig dus! 

Na Budva reden we door naar onze accommodatie in Kotor: Villa Preciosa (beschikbaarheid en prijzen hier). Een modern appartement met balkon en een zwembad met uitzicht over de baai van Kotor.

Online zie je overal dat je, wanneer je in Kotor bent, een pizzapunt moet halen bij Pronto, dit deden we dan ook maar. Voor €10,- heb je met z’n tweeën een pizzapunt waarvan je de hele avond vol zit en wat te drinken erbij. We dwaalden nog wat rond door de gezellige straatjes van Kotor en doken op tijd weer ons bed in.

Dag 12 | Kotor en Perast

Op de één na laatste dag leek het ons leuk om nog wat sightseeing te doen in en om Kotor. In de ochtend dwaalden we eindeloos rond door de knusse straatjes van Kotor.

Straten in Kotor
Straten in Kotor

Prachtig versierde voordeuren in Kotor
Prachtig versierde voordeuren in Kotor

Online lazen we een aantal positieve dingen over Perast, dus pakten we in de middag de auto daar naartoe. Wat mij betreft niet de moeite waard om naartoe te gaan. We liepen wat rond en aten in de avond nog bij een restaurant (let op: hoge toeristische prijzen!) en keerden daarna terug naar het appartement.  

Smalle straatjes in Kotor
Smalle straatjes in Kotor

Dag 13 | Kotor – Rijeka Crnojevića

Omdat we voor onze terugvlucht weer terug naar Podgorica moesten, leek het ons leuk om de vakantie af te sluiten in de buurt van het Pavlova Strana viewpoint (locatie hier), ‘de horseshoe bend van Montenegro’.

Anouk bij Pavlova Strana viewpoint
Anouk bij Pavlova Strana viewpoint
Pavlova Strana viewpoint
Pavlova Strana viewpoint

Nadat we genoten hadden van het uitzichtpunt reden we door naar S&M apartments (beschikbaarheid en prijzen hier). Hier werden we ontzettend gastvrij ontvangen en er werd direct eten en drinken voor ons op tafel gezet. Zodra een glas leeg was, werd de volgende alweer ingeschonken. Wat een onwijs lieve vrouw! Helaas spraken zowel zij als haar zoon geen Engels waardoor communicatie via Google translate verliep, hilarisch!

De rest van de dag maakten we nog een wandeling naar de rivier, waar we nog wat hebben gezwommen.

’s Avonds aten we bij het nabijgelegen Dujeva Drago (locatie hier) weer een hele uitgebreide, lekkere maaltijd voor €40,- samen. Voordat we naar het restaurant liepen, kregen we van de gastvrouw en haar zoon weer allemaal (sterke) drank en kleine hapjes.

S&M Apartments
S&M Apartments

We betaalden bij S&M apartments €40,- voor één nacht. Zelf vonden we dit gezien de gastvrijheid en alle extra’s echt veel te weinig. Een cadeautje om de vakantie op deze plek met deze lieve mensen af te sluiten!

Terug naar huis

Dag 14  | Tijd om te vertrekken

Helaas, aan al het moois komt een eind ;). We vertrokken op tijd naar het vliegveld in Podgorica, leverden onze huurauto in en vlogen weer terug naar huis.

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen om het prachtige Albanië en Montenegro op je bucketlist te zetten! Heb je vragen over deze reis of vind je het leuk nog wat meer foto’s te bekijken? Zoek me dan op Instagram @fotopoek en ik help je graag op weg!

Anouk van Dam

Ieder jaar vind ik het weer een uitdaging om mijn vakantiedagen zo op te nemen zodat ik er het maximale uit kan halen en zoveel mogelijk tripjes, zowel lang als kort, kan maken.
Ik ben inmiddels 29 jaar en eind van dit jaar verwacht ik mijn 29e vakantieland af te vinken. Uiteraard hoop ik de komende jaren nog veel meer mooie bestemmingen te bezoeken!
Ik vind het heel leuk om mensen op weg te helpen met hun reisplannen en vind het zelf ook erg leuk om inspiratie van anderen op te doen. Stuur me dus gerust een berichtje als je vragen hebt.

1 comment

 • hee!
  wij zijn ook van plan om in augustus daar te wandelen, we hebben alleen weinig tijd aangezien we ook naar het durmitor park en Bosnië gaan.
  Ik zat erover te denken om van Vusanje naar Theth te hiken en weer terug met vervoer of weer terug hiken. Of evt de wandeling naar Talijanka peak vanaf Grbaja valley, die jij volgens mij ook noemt als laatste wandeling? Welke van de twee kunnen jullie aanranden? welke was de mooiste route met de mooie ruige bergen als uitzicht? of zijn beide echt de moeite waard?
  Inspirerende blog!
  Dankje!
  Groet Marleen

Translate »
Copy link