Wereldreizigers.nl
Home » Afrika » Namibië » Voorbereiding reis naar Namibië | Beste reistijd, inpaklijst en meer

Voorbereiding reis naar Namibië | Beste reistijd, inpaklijst en meer

Gelegen in zuidelijk Afrika is Namibië een ideale bestemming voor een rondreis. Voordat je hieraan begint is er wel enige voorbereiding nodig voordat je in het vliegtuig stapt naar Namibië. Ga goed voorbereid op reis naar Namibië om er optimaal van te kunnen genieten. Om jullie op weg te helpen is er in dit artikel een inpaklijst samengesteld met dingen die je absoluut niet vergeten mag en andere belangrijke zaken die voor reizen door Namibië belangrijk zijn!

Beste reistijd

Het land Namibië is gelegen in zuidelijke Afrika op het zuidelijk halfrond. In de Namibische zomer (nederlandse winter) kan het heel erg warm worden. Waarbij het in december het warmste is met dagelijkse temperaturen van boven de 35 graden. Vanaf januari tot en met april is er bovendien kans op een regen of onweersbui. Vergeet niet dat het hele jaar door ´s nachts heel erg koud kan worden met in de winter zelfs temperaturen onder het vriespunt. In de winter is het overdag een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Houdt hier dus vooral rekening mee als je met een tent gaat reizen.

Na het regenseizoen in april, is het in Etosha National Park prachtig groen
Na het regenseizoen in april, is het in Etosha National Park prachtig groen

Het hoogseizoen voor buitenlandse toeristen is van half juli tot half oktober, vaak zijn vele populaire accommodaties dan ook al volgeboekt. De beste maanden om Namibië te bezoeken zijn mei, september en oktober.

Reisroute bepalen

Om een goede voorbereiding te kunnen treffen moet er een globale reisroute bepaalt worden. Deze is afhankelijk van hoeveel tijd en geld er beschikbaar is. De grootste bezienswaardigheden in Namibië zijn: Etosha National Park, Twyfelfontein, Sossusvlei, Kolmanskop, Caprivi Strip en Fish River Canyon.

De bekende Deadvlei gelegen bij Sossusvlei
De bekende Deadvlei gelegen bij Sossusvlei

Door de ideale ligging van Namibië kan een rondreis hier makkelijk gecombineerd worden met de buurlanden Botswana en Zuid-Afrika. Bij het huren van een auto moet dit vooraf aangegeven worden als er de grens over gegaan wordt.

Lees ook: Reisroutes Namibië in 2, 3, 4 of 5 weken | Must sees en voorbeeldroutes

Vervoer en Accommodatie

Vervoer naar Namibië

Om in Namibië te komen geeft het de mogelijkheid tussen vliegtuig of auto. Op het internationale vliegveld van Windhoek komen meerdere keren per week een vlucht aan vanuit Frankfurt. Hier komen ook vluchten aan vanuit omliggende landen. Vanuit Amsterdam kun je vliegen naar Johannesburg (Zuid-Afrika) om erna door te vliegen naar Windhoek.

Lees ook: Top 10 bezienswaardigheden in Windhoek

Via de weg kun je Namibië bereiken via Botswana, Angola, Zambia en Zuid-Afrika. De grensovergangen zijn redelijk streng en kosten ook veel tijd op je reis. Zorg dat je vooraf voldoet aan alle voorwaarden om Namibië in te mogen en neem bovendien veel geduld mee.

Vervoer in Namibië

Namibië kan het beste ontdekt worden door het gebruik van een huurauto en dan het liefst één die geschikt is voor onverharde wegen, zoals een 4×4. Ook zijn er verschillende 4×4 expeditie campers te huur in Namibië. Hiermee heb je de ultieme vrijheid en kun overal komen. Je kunt zelf je eigen reizen samenstellen maar er bestaan ook mogelijkheden om met groepsreizen mee te gaan. Het openbaar vervoer in het land is minimaal en dekt maar een heel klein gebied af. Voor backpackers is het land daarom ook minder geschikt om rond te reizen.

Lees ook: Offroad 4×4 overland expeditie camper kopen? | Tips en waarop te letten

Met de grote bus organisatie Intercape kun je wel in de grotere steden komen. Er bestaat daarnaast ook een mogelijkheid om te liften, hierdoor kun je vaak best wel ver komen, maar de nationale parken bezoeken wordt dan bijvoorbeeld al lastig. Vergeet trouwens ook niet om een internationaal rijbewijs mee te nemen, deze kan worden gevraag door de auto verhuurder. Kortom het beste om in Namibië te reizen is met eigen vervoer.

De bekende gravelwegen van Namibië
De bekende gravelwegen van Namibië

Paspoort en Visum

Om in Namibië binnen te komen heb je een paspoort nodig dat na afloop van je reis nog minimaal 6 maanden geldig is. Ook moet er in je paspoort minimaal 1 lege pagina zijn voor het verkrijgen van een visum. In praktijk is er nog een derde regels waar je aan voldoen moet als reiziger. Namelijk je moet er netjes uitzien, respect tonen en redelijk welvarend uitzien.

Lees ook: Studeren in Namibië | Een blog over universiteiten en het studentenleven

Voorbereiding Namibië | Je paspoort moet lang genoeg geldig zijn
Voorbereiding Namibië | Je paspoort moet lang genoeg geldig zijn

Als Nederlander kun je een 90 dagen visa krijgen voor vakantie of visite. Dit is niet voor alle nationaliteiten het geval, dus check voor vertrek of je voor jouw nationaliteit ook een 90 dagen visa krijgen kunt. Dit 90 dagen visa is gratis en krijg je bij het binnenkomen van het land. Belangrijk is dat de 90 dagen niet verlopen zijn als het land verlaat.

Gezondheid

Reisverzekering en vaccinaties

Belangrijk om te hebben is een zorg- of reisverzekering die ook in Namibië te gebruiken is in noodgevallen!

Een ander belangrijk punt zijn je vaccinaties. We raden iedereen die naar een land of gebied reist waar mogelijk Malaria of een andere vervelende ziekte voorkomt (dus ook Namibië), ook stellig aan om niet zomaar conclusies te trekken uit dit of andere artikelen. Maak altijd een afspraak bij één van de specialisten van Vaccinaties Op Reis of de GGD. De informatie die zij hebben is namelijk altijd up-to-date en daarom kunnen ze je gericht adviseren op basis van de specifieke reisplannen die je hebt.

Lees ook: Vaccinaties voor een Wereldreis | Alles wat je moet weten

Malaria

In verschillende delen van Namibië komt nog malaria voor in bepaalde tijden van het jaar. Overleg voor vertrek met een medische expert je reis en bepaal dan of je malaria tabletten neemt of dat je niet in malaria gebied komt. Belangrijk is dat je altijd in malariagebied insprayt met DEET zodat de muggen op een afstand blijven.

Lees ook: Reizen en Malaria | Alles wat je moet weten over malaria pillen

Let op: vaak in de buurt van water zijn ook de muggen te vinden
Let op: vaak in de buurt van water zijn ook de muggen te vinden

Het drinkwater van Namibië

In Namibië zijn goede ziekenhuizen, tandartsen en apotheken te vinden. Het kraanwater in Namibië is vooral in Windhoek en andere groot steden veilig en goed te drinken. Water dat in the middle of nowhere omhoog gepompt wordt is ook veilig om te drinken. Het beste is wel om dit water alsnog te filteren of water te kopen, gezien de samenstelling en smaak anders is dan we in Nederland gewend. Hierdoor kun je buikklachten krijgen. De Lifestraw is een goedkope en zeer effectieve optie om het water waar ook ter wereld even snel te filteren.

Tip: De Lifestraw waterfilter is hier te koop via bol.com.

Bescherm jezelf tegen muggen en zon

Vooral opletten met de muggen in Namibië en helemaal in de gebieden waar malaria voorkomen kan. Smeer je dan ook altijd goed in met DEET en draag in de ochtend en avonduren zo veel mogelijk (dunne) kleding met lange mouwen zodat muggen minder kans hebben om je te prikken.

Verder schijnt de zon vrijwel iedere dag in Namibië en die brandt fel waardoor onze Nederlandse huid redelijk snel verbrandt. Smeer je dan ook heel goed in met zonnebrand en het liefst met een zo hoog mogelijke factor. Draag een zonnebril en een pet om jezelf te beschermen tegen de zon. Vergeet niet dat je je in Namibië in een woestijn begeeft, vlak bij de evenaar.

Reisgidsen

Voordat je naar Namibië gaat is het handig je in te lezen door middel van een reisgids. Er bestaan vele verschillenden reisgidsen. De bekendste is natuurlijk de Lonely Planet. Hier wordt niet alleen Namibië besproken maar ook Botswana, waardoor je bij een rondreis door beide landen maar 1 reisgids hoeft mee te nemen. Persoonlijk ben ik erg fan van de reisgids over Namibië van Bradt (Namibia | Bradt Guides – hier te koop bij bol.com), deze is alleen in het Engels verkrijgbaar. Er bestaan er nog vele uitgevers van reisgidsen over Namibië en kies dan ook vooral een die bij je past. Andere Nederlandstalige reisgidsen voor Namibië zijn hier te koop.

Voorbereiding Namibië | Mijn favoriete reisgids
Voorbereiding Namibië | Mijn favoriete reisgids

Geld en Kosten

In Namibië wordt er betaald met de Namibische Dollar en is 1 op 1 gelijk met de Zuid-Afrikaanse Rand. In Namibië kun je dan ook goed betalen met de Zuid-Afrikaanse Rand, andersom is dat niet het geval. Namibische Dollar kun je alleen krijgen in het land zelf en kan niet vooraf thuis bij een wisselkantoor gehaald worden. De Namibische Dollar kun je hier overal krijgen in Namibië bij de pinautomaten in grotere plaatsen. Vooraf kun je wel vanaf thuis de Zuid-Afrikaanse Rand meenemen. De Namibische dollar bestaat uit briefjes van 200, 100, 50, 30, 20, 10 en muntjes.

Nambische Dollars
Nambische Dollars

De kosten in Namibië voor dagelijks levensmiddelen liggen op hetzelfde niveau als in Nederland. Wat wel een stuk goedkoper is zijn de benzinekosten en kosten voor een simkaart met mobiel internet. Houdt er rekening mee dat hoe verder je van Windhoek vandaan bent er minder tankstations en supermarkten zijn waardoor de prijzen soms hoger kunnen zijn.

Inpaklijst voor Namibië

Om voorbereid op een reis naar Namibië te gaan moet je een paar essentiële dingen inpakken:

 • Reisgids van Namibië
 • Goede wegenkaart van Namibië
 • Malariatabletten indien nodig
 • Zonnebrand
 • Zonnebril
 • Pet of ander hoofddeksel
 • Creditcard of Bankpas die op ‘wereldwijd’ is ingesteld
 • Neem zowel Euro als US Dollars mee voor het geval de pinautomaat leeg is en er wel een wisselkantoor is.
 • Internationaal rijbewijs
 • Vaccinatiebewijs / Gele boekje
 • DEET of ander anti-muggenmiddel
 • Paspoort dat 6 maanden na thuiskomst nog geldig is
 • Warme kleren voor ´s avonds
 • Stevige schoenen
 • Reisstekker voor Namibië (Type: D of M, kan ook in Namibië gekocht worden)
 • Hoofdlampje
 • EHBO Kit
Een van de weinige spoorlijnen van Namibië
Een van de weinige spoorlijnen van Namibië

Klaar met je voorbereiding voor reizen naar Namibië? Nu kan je genieten van een prachtige en zorgeloze vakantie. Geniet van je reis!

Avatar foto

Eline Sieben

Vanaf Maart 2021 t/m december 2021 woonde ik in Windhoek in Namibië voor mijn studie. Ik wil jullie graag meer vertellen over dit prachtige land dat voor vele nog onbekend is!

Planning 2023: Nog nader in te vullen. Vanaf september -> Rwanda

In mijn leven reis ik heel veel zo was ik in 2022 in Oostenrijk, Duitsland, België, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Namibië onderweg! Intussen heb ik al 28 landen gezien op deze prachtige wereld die aan onze voeten ligt.

Bekijk mijn instagram @travel_with_eline voor meer prachtige foto´s en verhalen over mijn reizen.

Quote: "Great times never come from comfortzones!"

Foutje gezien? Vraag? Opmerking? Laat het ons weten in de reacties!

Translate »
Copy link