Wereldreizigers.nl
Home » Recepten » Thaise Pasteitjes met groene curry | Haal de wereldkeuken in huis

Thaise Pasteitjes met groene curry | Haal de wereldkeuken in huis

Het klinkt misschien een beetje suf, maar wanneer ik niet op reis ben en mezelf trakteer op een lekker werelds gerecht, waan ik mezelf echt weer even aan de andere kant van de wereld.

Waar veel wereldreizigers er vooral een sport van om zoveel mogelijk goedkope landen te bezoeken en ‘af te vinken’, zijn anderen (zoals ik) liever langer op één plek of in een land om de cultuur niet alleen te ervaren, maar ook te proeven. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar wat mensen overal ter wereld eten. Ik wil proeven! Soms valt dat tegen, maar meestal niet. Er zijn gerechten die ik op verschillende uithoeken van de wereld heb mogen proeven en die ik nu nog steeds zelf thuis maak!

Plan hier je vakantie naar Azië

Haal de wereldkeuken in huis

De geur en smaak van gerechten brengt de wereldkeuken (en bijbehorende herinneringen) weer helemaal terug in je woonkamer. Een perfecte manier om te nagenieten van de reizen die je ooit eerder hebt gemaakt.

Pad Thai - een heerlijke authentiek Thais gerecht
Pad Thai – een heerlijk authentiek Thais gerecht

Spendeer een middagje in de keuken, zet de reisfoto’s als slideshow aan op je TV, draai de muziek die je hoorde tijdens de reis en beleef het opnieuw in je eigen woonkamer! In een volgend artikel zal ik mijn recept delen voor een heerlijke Pad Thai (foto hierboven), maar in dit artikel ga ik jullie eerste trakteren om een heerlijke variatie op de groene curry: Thaise Pasteitjes!

Doe inspiratie op voor nieuwe wereldgerechten

Vaak kom je na een verre reis thuis en voordat je het weet zit je weer in de dagelijkse routine. Niet alleen stap je elke ochtend weer in de auto naar je werk, maar die routines werken door in alle facetten van je leven, van werken tot sporten en eten.

Omdat je zo snel weer gaat leven, werken en denken in routines, vergeet je vaak dat er van die heerlijke gerechten zijn die je nog eens kunt maken. Ik probeer mezelf daarom zo nu en dan te helpen aan wat kook-inspiratie, door bijvoorbeeld wat Aldi folders te downloaden, waar wekelijks nieuwe wereldgerechten instaan.

Je kunt hiermee inspiratie opdoen voor lekkere gerechten of complete recepten, die je per stap kunt volgen. Wat je voorkeur ook heeft het helpt in ieder geval om weer eens een ander wereldgerecht te kiezen, in plaats van de gerechten in je wekelijkse routine. Probeer het eens!

Recept Thaise Pasteitjes (met groene Curry)

Je hebt Thaise Curry en je hebt Thaise Curry. Je kunt ervoor kiezen met potjes en zakjes aan de gang te gaan, waar alles al in zit. Rijst koken, vlees bakken, voorgesneden groenten erin en sausje erbij. Zo ben je waarschijnlijk binnen 20 minuten klaar en bereik je pakweg 70% van de Thaise groene curry smaak.

Wie de laatste 30% van de echte, authentieke Thaise smaken in huis wilt halen, zal daarvoor iets meer moeite moeten doen. Voorgesneden groentezakken bevatten namelijk geen verse gember, limoenbladeren, citroengras, basilicum en koriander. Nee, voor de echte Thaise smaken is iets meer werk nodig.

Als je op een rustige zondagmiddag één of twee uurtjes je huis kunt vullen met heerlijke oosterse geuren en smaken, dat is toch fantastisch?

Lees ook: Reisroute Thailand in 2, 3 of 4 weken | Alle must-sees en reistips

Gebaseerd op streetfood in Bangkok

Ik probeerde het gerecht voor het eerst in Bangkok, de hoofdstad van Thailand. Gewoon op straat gekocht bij een streetfood tentje, net zoals de locals dat doen. Ik wist niet wat me overkwam! De rijst was ineens niet meer één van de hoofdingrediënten, maar optioneel. De curry kwam namelijk in een pasteitje, aangedikt en wel. Ik heb het gerecht proberen na te maken. Het heeft meerdere pogingen nodig gehad om het te imiteren, maar het is na een 10-tal pogingen gelukt om het perfecte recept te maken.

Hieronder deel ik daarom (mijn persoonlijke) Thaise pasteitjes recept met jullie. Het is dus een smakelijke variant op de ‘standaard’ Thaise groene curry met rijst. In plaats van alleen witte rijst met curry te serveren, dik je in dit gerecht de curry aan met maïzena zodat het geserveerd kan worden in een pasteitje. Het romige deeg van het vers gebakken pasteitje uit de oven geeft het gerecht naast de witte rijst ineens een hele andere dimensie.

Ingrediënten (3-4 personen)

  • 500 gram kipfilet
  • 150 gram diepvries erwten
  • Half bakje (kastanje) champignons
  • 1 klein blikje bamboe scheuten (formaat van blikje tonijn)
  • 1 blikje ”mini mais”
  • 1 rode paprika
  • (variatie en/of extra groenten kunnen zijn: wortel, courgette en sugar snaps)
  • 3 blikjes kokosmelk
  • 50 gram geraspte kokos
  • Groene Curry Pasta (bij voorkeur van het merk Mao Ploy)
  • 10-15 takjes verse koriander
  • 2 teentjes verse knoflook
  • 50 ml rijstolie
  • 8-12 pasteitjes
  • Thaise Basmati rijst (eventueel als bijgerecht)
  • 12 limoenbladeren
  • 3-4 stukken citroengras
  • Verse gember
  • 1 rode peper

Tip | Gebruik kippendijvlees in plaats van kipfilet. Het vlees is malser en voller van smaak.

Voorbereiding

  1. Halveer de champignons en snijd ze in vervolgens in zo dun mogelijke plakjes.
  2. Snijd de paprika in dunne reepjes.
  3. Hak de gember in kleine blokjes.
  4. Hak de koriander grof, inclusief steeltjes.
  5. Snijd het citroengras in stengels van +- 10 centimeter
  6. Weeg de erwten vast af.
  7. Hak de knoflook zo fijn mogelijk.
  8. Snijd de kip in dunne reepjes van 3-4 centimeter lengte zodat het snel gaart.

Bereidingswijze

  1. Schenk een (flinke) scheut rijstolie in de pan, pakweg 50 ml.
  2. Voeg 2 flinke eetlepels groene curry pasta toe.
  3. Voeg de knoflook, kip en één blikje kokosmelk toe.
  4. Voeg 1 blikje kokosmelk toe.
  5. Zet dan pas het vuur aan (hoogste stand) De kip moet gaar koken/stomen in de olie en niet te hard dichtschroeien dus niet de pan voorverwarmen.
  6. Blijf het mengel roeren tot het bijna gaar is
  7. Voeg nu de limoenbladeren, gehakte gember en stukken citroengras toe en bak deze 1-2 minuutjes mee
  8. Blus het geheel af met 3 blikjes kokos en voeg vervolgens de erwten en champignons toe
  9. Zet het vuur lager, het mengsel met kokosmelkmoet langzaam aan de kook worden gebracht. Kookt het te snel te hard gaat het schiften, dit wil je absoluut niet. Geduld hebben en blijven roeren zodat de melk gelijkmatig warm wordt.
  10. Proef ondertussen of de zoet/pittigheid je bevalt. Wil je zoeter kun je meer kokosmelk (of in het uiterste geval wat gewone melk en wat suiker) toevoegen. Wil je meer groene curry smaak (iets pittiger) voeg je hier meer groene curry pasta toe.
  11. Proef nu ook of het zout genoeg is, meestal zul je hier nog wat zout naar smaak willen toevoegen.
  12. Wanneer het eindelijk zachtjes kookt (en je blijft roeren) probeer het nog 5 á 10 minuten zachtjes te laten borrelen, blijf regelmatig roeren (belangrijk!).
  13. Ga je voor de pasteitjes, dan dik je het in met maïzena tijdens het zachtjes koken. Tip: Eerst de Maizena mengen met een beetje koud water voor je het toevoegt, anders krijg je klonten!
Het bereiden van de groene curry voor het Thaise Pasteitje
Het bereiden van de groene curry voor het Thaise Pasteitje

Serveren

  1. Bak de pasteitjes af in de oven.
  2. Leg het pasteitje in het midden van het bord.
  3. Druk met een lepel de binnenkant van de pasteitjes in (zodat er meer curry in kan).
  4. Schep twee flinke soeplepels Thaise curry in het pasteitje zodat het helemaal gevuld is met curry en de resten om het pasteitje het bord vullen.
  5. Garneer met wat vers gesneden koriander.
  6. Leg er eventueel een klein bolletje Thaise Basmati rijst naast.
  7. En smullen maar!
Thais Pasteitje (met groene curry)
Thais Pasteitje (met groene curry)

Plan hier je vakantie naar Azië

Avatar foto

Chris Thomassen

Eigenaar van Wereldreizigers.nl | Ontdek de wereld!
- Full-time bloggende wereldreiziger.
- Schrijft over reizen, fotografie, duurzaamheid en gadgets.
- Ontdekt graag extreme en onbekende plekken.

Elke maand leuke reistips en extra voordelen ontvangen? En wist je dat we maandelijks een wereldkaart weggeven onder onze abonnees? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hieronder je e-mailadres achter laten, je maakt dan elke maand opnieuw kans!

logo-wereldreizigers-grijs-1
Translate »
2 Shares
2 Shares
Copy link